Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksTaman Arkeologi Kota Batu

Taman Arkeologi.jpg


Terletak di Jalan Sultan Bolkiah, Kampung Kota Batu, kira-kira 5km dari Bandar Seri Begawan, Taman Arkeologi Kota Batu ialah tapak yang pertama diwartakan dibawah Akta Barang-Barang Purbakala dan Harta Terpendam, tahun 1967, Edisi Semakan 1984, 1991, 2002 dan merupakan tapak arkeologi terpenting di Negara ini. 

Dipercayai sebagai tapak Ibu Kota Brunei Tua antara abad ke 14-17 masihi, Kota Batu juga berperanan sebagai pusat pentadbiran, pusat perdagangan dan pusat pemukiman utama Brunei pada ketika itu. 

Taman ini juga signifikan dalam penyelidikan fauna dan flora. Kajian ethno-arkeologi juga dilakukan terhadap sebahagian daripada tumbuh-tumbuhan di tapak ini dan menunjukkan kepakaran penduduk di zaman dahulu menggunakan tumbuh-tumbuhan sebagai bahan untuk seni bina, perusahaan, perubatan dan permakanan.

Kemudahan yang disediakan di Taman Arkeologi Kota Batu ini ialah; pejalan kaki sepanjang 1,580 meter, pondok-pondok rehat, jambatan penghubung ke Pulau Terindak dan kemudahan-kemudahan asas iaitu tempat berehat, tandas awam dan tempat letak kereta awam.


WAKTU MELAWAT

Sabtu - Khamis 
9.00 a.m - 5.00 p.m

Jumaat
9.00 a.m. - 11.30 a.m.
2.30 p.m. - 5.00 p.m.


 (BULAN RAMADHAN)

Sabtu - Khamis 
9.00 a.m. - 3.00 p.m.

Jumaat
9.00 a.m.  - 12.00 noon


NOTA :
Pintu masuk akan tutup 30 minit awal. 


ALAMAT :

Pusat Informasi Taman Arkeologi Kota Batu
Jalan Sultan Bolkiah
Bandar Seri Begawan

Kota Batu Area.png