Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksPenerbitan 

TERBITAN BAHARU

Mengakas Yang Terpendam.pdf

Dato Paduka Haji Matussin bin Omar. 

Mengakas Yang Terpendam : Pengenalan Umum Tentang Arkeologi (Bahasa Melayu)

Price / Harga : BND 10.00.

Sumber rujukan mengenai arkeologi dalam bahasa Melayu amat sukar didapati, dan buku ini telah ditulis oleh antara ahli arkeologi terawal di Brunei Darussalam. Buku ini merupakan pengenalan umum mengenai arkeologi dan ia memberi peluang kepada mereka yang kurang berpeluang untuk membaca literatur mengenai arkeologi dalam bahasa Melayu untuk memahami selok-belok arkeologi.

Cover buku.jpg


Dyg Masnah binti Amit. 

Permainan Tradisional Masyarakat Brunei Darussalam. (Bahasa Melayu)

Price / Harga : BND 9.00.

Satu lagi terbitan mengenai permainan tradisional masyarakat Brunei Darussalam dihasilkan. Di antara tujuan buku ini diterbitkan ialah mendokumentasi permainan tradisi dahulu supaya tidak pupus ditelan zaman. Antara yang dimuatkan dalam buku ini ialah permainan gasing dan cara-cara menghasilkan permainan-permainan tersebut.

Penyelidikan Budaya, Warisan dan Sejarah.jpg

Penyelidikan Budaya, Warisan, Sejarah' (Kompilasi artikel Awang Bantong bin Antaran)  (Bahasa Melayu)

Price / Harga : BND 12.00.

Buku ini merupakan kompilasi artikel yang ditulis oleh Mantan Pengarah Muzium-Muzium, Awang Bantong bin Antaran. Terbahagi pada tiga bahagian kecil; arkeologi, antropologi dan museologi. Sebahagian rencana yang dimuatkan merupakan warisan yang jarang dan tidak lagi dapat dilihat dan dipraktikkan pada zaman ini seperti perusahaan minyak buah kawang, penggunaan sisir sebagai alat membajak dan lain-lain lagi.


Abu Nawas.jpg

Siti Nurhaliza binti Hj Hamidun.

Abu Nawas : Hiburan dan Sindiran (Bahasa Melayu)

Price / Harga : BND 8.00.

Kandungan buku ini merupakan 'sastera bandingan' dua buah cerita rakyat Abu Nawas yang diterbitkan dalam dua buah buku berlainan. Buku Pertuturan I terbitan Jabatan Muzium-Muzium Brunei (2005) bertajuk 'Abu Nawas Menjadi Raja' dengan buku Hikayat Abu Nawas (1966) bertajuk 'Abu Nawas Jadi Raja Sa-Sa'at Saja'.

Masa Tambahan.jpg


 

Muhammad Rifaie bin Yussof. 

Buku Aktiviti : Masa Tambahan (Bahasa Melayu)

Price / Harga : BND 1.80.

Buku Mewarna mengenai sukan-sukan yang telah dipertandingankan semasa Sukan Asia Tenggara yang diadakan di Brunei Darussalam pada tahun 1999. Penerbitan buku ini sekali gus bertujuan untuk mempromosi salah satu galeri yang terdapat di bawah kawalan Jabatan Muzium-Muzium iaitu Galeri Sukan Negara Brunei Darussalam yang terletak di Stadium Negara Hassanal Bolkiah.
M.O.A. (Karya Asal)   

Usrah Si Kalabang (Bahasa Arab)

Price / Harga : BND 9.00

Terjemahan dari Buku Si Kalabang; buku ini menceritakan kisah hidup seekor kulimambang bernama Kalabang berserta isteri dan anaknya. Selain itu cerita ini juga memperkenalkan keluarga si Kalabang yang ganjil.

Muat Turun